ungadoptert.no
Fra "problembarn" til forbilde
Norsk-Colombianos Forening utvides
Feiring av Colombias nasjonaldag!
Studie om voksne adopterte
Sulten på mer
Rasisme rammer adopterte
Nye tanker
Identifiserer seg med innvandrere
Et bein i hvert land
Å definere seg selv
Peru-ungdom på Facebook
Engasjer deg!
Ung adoptert
fakta om adopsjon
land
adoptert identitiet
litteratur
kjente adopterte
tilbake til start
forum

Et bein i hvert land

I forrige artikkel skrev Ungadopterts journalist, Mikal, at han ikke identifiserer seg med fødelandet sitt: Peru. Her intervjuer han en jente som gjør det.

Trykk for stor versjon av bildet
Peru er helt fantastisk, sier Siri Mariela Medina Drabløs Brunstad. Foto: Illustrasjonsfoto
– Hva heter du og hvor gammel er du?
– Jeg heter Siri Mariela Medina Drabløs Brunstad og ble 22 år i november. Fødebyen min er Puno i Peru, som ligger vakkert til i lien ovenfor den mektige Titicacasjøen.

– Hvor er du oppvokst og hva arbeider du med?
– Jeg er oppvokst i Sykkylven kommune. Til daglig jobber jeg som butikkmedarbeider.

– Du er med i Facebook–gruppen for Peru–adoptert ungdom. Hvorfor opprettet dere gruppen?
– Vi har en felles bakgrunn, både som adopterte og som peruanere. Jeg synes det er naturlig at vi tar kontakt med hverandre fordi vi har mange fellesnevnere. Vi kan diskutere opplevelser i oppveksten, eventuelle problemer når det gjelder våre adoptivforeldre, identitet, biologiske foreldre osv.

– Hva synes du om at utenlandsadopterte identifiserer seg med opprinnelseslandet sitt?
– Jeg synes det er positivt. På denne måten kan vi forstå hvem vi er og hvor vi kommer fra. Selv om vi kjenner oss norske fullt ut, ser vi litt annerledes ut. Det er ok å ha et bein i hvert land for å føle seg hel.

– Har du vært i Peru?
– Ja. Vi bodde i Cochabamba i Bolivia for vel ti år siden, og da besøkte vi Peru flere ganger. Mine foreldre ville at jeg og broren min skulle få se og oppleve landet vårt. Peru er helt fantastisk, med mye god mat, mange opplevelser og en fantastisk kultur. Jeg hører til quechuafolket og er stolt av å ha slike røtter. De reiste imponerende byggverk og var utrolig langt fremme i matematikk, astronomi, medisin og ingeniørkunst.

– Folket mitt var en del av inkakulturen, som skapte et samfunn med sosial fordeling på alle plan. Innenfor landbruksteknikk var de mestere, og laget sinnrike vanningssystemer som gjorde at det ikke var sult i høylandet på 2000 år. Spanjolene ruinerte det meste, også samfunnsstrukturene. Jeg synes inkakulturen er en god grunn til at vi som kommer frå Peru skal være stolte.

– Noen velger ikke å tenke så mye over at de er utenlandsadopterte. Hva mener du om dette?
– Det må være opp til hver enkelt å bestemme hvor mye man vil bry seg. Foreldrene mine har alltid ønsket å gjøre oss stolte av kulturbakgrunnen vår. Vi har mange ting fra Peru i huset, ting som alltid er godt synlige. Dette er for at broren min og jeg skal vite hvor vi kommer fra, men samtidig være trygge på at vi er norske. Det betyr ikke at jeg daglig går og tenker og filosoferer over at jeg kommer fra Peru. Jeg opplever at jenter bryr seg mer om bakgrunnen sin enn adopterte gutter.

– I forrige artikkel på Ungadoptert.no skrev jeg at det er folk "utenfra" som vektlegger at jeg er adoptert, og at jeg burde bry meg om dette. Hva er dine erfaringer?
– Jeg har ikke opplevd at folk "utenfra" har fokusert for mye på at jeg er adoptert. Det kan godt være fordi jeg alltid har vært veldig åpen. Jeg har mange venner som er flerkulturelle, og føler ikke ubehag om noen fokuserer på bakgrunnen min.

– Noen mener at de som ikke bryr seg om opprinnelseslandet, ignorerer en del av sin egen identitet. Hva mener du?
– Jeg er enig i at det ligger en fornektelse i ikke å identifisere seg med bakgrunnen sin. Jeg har med meg genene mine, hudfargen min, og de indianske trekkene som er så typiske for folk fra høylandet i Peru. Det kan jeg aldri springe fra, det er nedfelt i meg.
Alt innhold (c) 2008 Ungadoptert.no, Adopsjonsforum, Inkognitogt. 17, 0201 OSLO. Tel.:23 28 08 00. E–post: gk@adopsjonsforum.no Publiseringssystem:Intellicom.