ungadoptert.no
Fra "problembarn" til forbilde
Norsk-Colombianos Forening utvides
Feiring av Colombias nasjonaldag!
Studie om voksne adopterte
Sulten på mer
Rasisme rammer adopterte
Nye tanker
Identifiserer seg med innvandrere
Et bein i hvert land
Å definere seg selv
Peru-ungdom på Facebook
Engasjer deg!
Ung adoptert
fakta om adopsjon
land
adoptert identitiet
litteratur
kjente adopterte
tilbake til start
forum

Å definere seg selv

Trenger du å praktisere en kultur eller snakke et språk, bare fordi du utseendemessig ligner på andre som gjør det? Ungadopterts journalist, Mikal, gjør seg noen tanker om dette.

Trykk for stor versjon av bildet
Ungdomstiden er en tid hvor mange søker sin identitet. Å være utenlandsadoptert ungdom kan være en utfordring, både for en selv og for de rundt en. Det hevdes ofte at utenlandsadopterte ungdommer har identitetsproblemer i større grad enn andre. Jeg tror at dette kan stemme til en viss grad, men vi må huske at adopterte ungdommer ikke er en ensartet gruppe.

Det finnes mange ulike oppfatninger om hva det vil si å være utenlandsadoptert. Noen synes det er interessant å lære mer om opprinnelseslandet, andre er opptatt av biologiske foreldre, noen er opptatt av begge deler, og noen prøver, i størst mulig grad, ikke å tenke så mye over det. Uansett hvordan en ser på det å være utenlandsadoptert, må det være opp til hver enkelt å velge hva som er viktig i deres identitet.

Påtrykk utenfra
Som utenlandsadoptert har du sannsynligvis, men ikke nødvendigvis, erfart at folk vektlegger at du ser annerledes ut. Det kan være positivt hvis det er ment vel. Men noen ganger kan det også være på grunn av rasisme og fordommer, og det er ikke bra. Utenlandsadopterte barn og ungdommer kan erfare at voksne folk, som tilsynelatende har mye kunnskap, knytter dem til utenlandske kulturer. Selv har jeg opplevd at det ofte er "de utenfor" som vektlegger at utenlandsadopterte skiller seg ut.

Jeg har også sett eksempler på at adopterte begynner å identifisere seg med kulturen i opprinnelseslandet, fordi andre knytter dem til denne. Det kan da se ut som om de velger hva som er viktig i deres identitet på andres betingelser, noe jeg selv gjorde en periode. Men trenger du å praktisere en kultur eller snakke et språk, bare fordi du utseendemessig ligner på andre som gjør det? Dette spørsmålet synes jeg det er viktig å ha i bakhodet når vi snakker om ungdom og identitet.

Adoptert identitet
Begrepet "Adoptert identitet" er ofte forbundet med problemer og vanskeligheter. Slik trenger det ikke å være, mener jeg. Begrepet kan snarere bety at du har mulighet til å være mer fargerik og kreativ når du former din identitet. Og hvis noen velger å identifisere seg med opprinnelseslandet og er komfortabel med dette, bør det respekteres av andre.

Så er det de som ikke identifiserer seg med kulturen i opprinnelseslandet. Det betyr ikke nødvendigvis at de fornekter eller overser denne delen av en selv. Men utenlandsadopterte er vokst opp i Norge og norsk kultur, og det å begynne å identifisere seg med en annen kultur, kan for mange bli en fornektelse av deres egen identitet.

Fjerner navn
Når jeg møter nye folk og sier at jeg er adoptert fra Peru, begynner de ofte å snakke om kulturen i dette landet. Noen mener også at jeg bør lære meg spansk. Jeg har også et spansk mellomnavn, et navn jeg har besluttet å fjerne. Jeg er klar over at jeg har en biologisk opprinnelse fra det søramerikanske kontinentet, men det er også det eneste. Spansk er et fint språk, og Peru er sikkert en flott nasjon, men ettersom spansk refererer til Spania og Peru er en politisk stat som ble til for 200 år siden, velger jeg vekk å identifisere meg med disse. Begge deler er fremmede for meg.

Nå har du lest hva Ungadopterts journalist mener om det å søke sin identitet som ungdom. I kommende artikler vil han intervjue andre utenlandsadopterte ungdommer, som på ulike måter har vært opptatt av å forme sin identitet.Alt innhold (c) 2008 Ungadoptert.no, Adopsjonsforum, Inkognitogt. 17, 0201 OSLO. Tel.:23 28 08 00. E–post: gk@adopsjonsforum.no Publiseringssystem:Intellicom.